nierówność z logarytmami

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ALEKSY_KLEKSY
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 08 lip 2020, 11:12
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

nierówność z logarytmami

Post autor: ALEKSY_KLEKSY »

Proszę o pomoc, nawet nie wiem jak zacząć
\[
\log_8 x + \log_8 ^2 x + \log_8 ^3 x + ... \le 1/2\]
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: nierówność z logarytmami

Post autor: kerajs »

Przy założeniach:
\(
-1< \log_8 x <1 \ \ \ \wedge \ \ \ x>0\)

nierówność ma postać:
\( \frac{\log_8 x}{1-\log_8 x} \le \frac{1}{2} \)
ODPOWIEDZ