Hej. Chciałbym Was prosić o wykonanie pewnych działań , to bardzo ważna sprawa:
1) |x+2|=|x|
2) |x-1|jest mniejsze lub równe od 2 i |y| jest większa od 3
3) |x2-1|=2
4) |3x-1| jest większa od 6
5) |2x-3|=2
6) |2x-1|jest mniejsze lub równe od |2-x|
7) |x-1| jest mniejsze od 3/2 i |x+1| jest mniejsze od 2,8
Proszę o pomoc, to naprawdę pilne!
Wartości bezwzględne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- escher
- Moderator
- Posty: 308
- Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 68 razy
Jeśli chodzi o "wykonanie działań" to zapewne polecenie z zadania było inne.
Punkt 2) sugeruje raczej narysowanie zbioru rozwiązań na płaszczyznie, a
pozostałe rozwiązanie odpowiednich równań.
1) tylko x=-1 (albo prosta x=-1, jeżeli chodzi o płaszczyznę), bo "odległość od -2 ma być równa odległości od zera"
Punkt 2) sugeruje raczej narysowanie zbioru rozwiązań na płaszczyznie, a
pozostałe rozwiązanie odpowiednich równań.
1) tylko x=-1 (albo prosta x=-1, jeżeli chodzi o płaszczyznę), bo "odległość od -2 ma być równa odległości od zera"