wzory Viete'a

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

wzory Viete'a

Post autor: Pawm32 »

\(f(0)=-3\) oraz \(x_1=x_2 \) i \(x_1+x_2<0\)
c=-3
\( \frac{-b}{a}<0 \), a iloczyn zawszę będzie większy od zera?? bo to \( x_0*x_0={x_0}^2\), a kwadrat zawsze jest większy równy zero, ale x_1+x_2<0 czyli zerem to nie będzie, więc będzie po prostu \(\frac{c}{a} >0\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: wzory Viete'a

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 07 gru 2020, 12:07 \(f(0)=-3\) oraz \(x_1=x_2 \) i \(x_1+x_2<0\)
c=-3
\( \frac{-b}{a}<0 \), a iloczyn zawszę będzie większy od zera?? bo to \( x_0*x_0={x_0}^2\), a kwadrat zawsze jest większy równy zero, ale x_1+x_2<0 czyli zerem to nie będzie, więc będzie po prostu \(\frac{c}{a} >0\)
tak
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ