Jest mi ktoś w stanie wskazać, co źle zrobiłem w tym równaniu?
Interesuje mnie, w której dokładnie linijce zrobiłem błąd. Wydaje mi się, że poprawnie rozszerzyłem i sprowadziłem ułamek.
Wiem, że można w drugim ułamku wyciągnąć wspólny współczynnik przed nawias a potem skrócić z mianownikiem, ale dlaczego nie wychodzi mi to rozwiązując innym sposobem(tym poniżej).
Delta powinna wyjść 224.
\( ( \frac{t+3}{2} )^2 - 8(\frac{t+3}{2})+2=0 \\
\frac{t^2+6t+9}{4} - \frac{8t+24}{2} + \frac{4}{2} = 0 \\
\frac{t^2+6t+9}{4} - \frac{8t+24+4}{2} = 0 \\
\frac{t^2+6t+9}{4} - \frac{16t+48+8}{4} = 0 \\
\frac{t^2+6t+9}{4} - \frac{16t+56}{4} = 0 /*4 \\
t^2+6t+9 - (16t+56) = 0 \\
t^2+6t+9 -16t-56 = 0 \\
t^2-10t-47 = 0 \\
\Delta = 100+188=288 \\
\sqrt{\Delta}=\sqrt{288}
\)
Dlaczego wychodzi mi zła delta z równania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Dlaczego wychodzi mi zła delta z równania
Pomyłka (błędny znak) jest w trzeciej linijce.
Zamiast:
\(
\frac{t^2+6t+9}{4} - \frac{8t+24-4}{2} = 0 \)
Zamiast:
powinno być:
\(
\frac{t^2+6t+9}{4} - \frac{8t+24-4}{2} = 0 \)
Re: Dlaczego wychodzi mi zła delta z równania
Skoro przed \(\frac{4}{2}\) jest operator dodawania, to czemu tą czwórke trzeba odjąć, a nie dodać?
\(-\frac{8t+24}{2} + \frac{4}{2}\)
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Dlaczego wychodzi mi zła delta z równania
\(-\frac{8t+24}{2} + \frac{4}{2}= -\frac{8t+24}{2} - \frac{-4}{2}=-(\frac{8t+24}{2}+\frac{-4}{2})=-\frac{8t+24-4}{2}\)
albo
\(-\frac{8t+24}{2} + \frac{4}{2}= \frac{4}{2}-\frac{8t+24}{2} = \frac{4-(8t+24)}{2}=\frac{4-8t-24}{2}=\frac{-(-4+8t+24)}{2}=-\frac{-4+8t+24}{2}\)
albo
\(-\frac{8t+24}{2} + \frac{4}{2}= \frac{4}{2}-\frac{8t+24}{2} = \frac{4-(8t+24)}{2}=\frac{4-8t-24}{2}=\frac{-(-4+8t+24)}{2}=-\frac{-4+8t+24}{2}\)
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Dlaczego wychodzi mi zła delta z równania
jeśli zmienisz znaki w liczniku pierwszego ułamka to potem możesz zastosować ten "operator dodawania"
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Dlaczego wychodzi mi zła delta z równania
Ok dziękijeśli zmienisz znaki w liczniku pierwszego ułamka to potem możesz zastosować ten "operator dodawania"
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: Dlaczego wychodzi mi zła delta z równania
Ja bym dla równania
\( ( \frac{t+3}{2} )^2 - 8(\frac{t+3}{2})+2=0 \)
przyjął
\({t+3\over2}=\omega\)
otrzymując
\(\omega^2-8\omega+2=0\)
Pozdrawiam
\( ( \frac{t+3}{2} )^2 - 8(\frac{t+3}{2})+2=0 \)
przyjął
\({t+3\over2}=\omega\)
otrzymując
\(\omega^2-8\omega+2=0\)
Pozdrawiam