\(|x^2+2x| -|x^2-x|=1\)
i mam rozpisane na cztery przedziały dwa takie same. Tylko nie wiem gdzie je doknąć, bo nie będzie tak jak zawsze, że domyka się z lewej strony
wartość bezwzględna nierówność
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: wartość bezwzględna nierówność
I. \(x\in (-\infty. -2]\cup \{0\}\cup [1,\infty)\)
\(x^2+2x-x^2+x=1\\
x=\frac{1}{3}\notin (-\infty, -2]\cup \{0\}\cup [1,\infty)\\
\emptyset\)
II. \(x\in (-2,0)
\)
\(-x^2-2x-x^2+x=1\\
-2x^2-x-1=0\\
\emptyset\)
III. \(x\in (0,1)\)
\(x^2+2x+x^2-x=1\\
2x^2+x-1=0\\
x=\frac{1}{2}\)
\(x^2+2x-x^2+x=1\\
x=\frac{1}{3}\notin (-\infty, -2]\cup \{0\}\cup [1,\infty)\\
\emptyset\)
II. \(x\in (-2,0)
\)
\(-x^2-2x-x^2+x=1\\
-2x^2-x-1=0\\
\emptyset\)
III. \(x\in (0,1)\)
\(x^2+2x+x^2-x=1\\
2x^2+x-1=0\\
x=\frac{1}{2}\)
Odpowiedź: \(x=0,5\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re: wartość bezwzględna nierówność
I mam dwa pytania, co się stało z tymi postami co tu byłyeresh pisze: ↑04 gru 2020, 13:27 I. \(x\in (-\infty. -2]\cup \{0\}\cup [1,\infty)\)
\(x^2+2x-x^2+x=1\\
x=\frac{1}{3}\notin (-\infty, -2]\cup \{0\}\cup [1,\infty)\\
\emptyset\)
II. \(x\in (-2,0)
\)
\(-x^2-2x-x^2+x=1\\
-2x^2-x-1=0\\
\emptyset\)
III. \(x\in (0,1)\)
\(x^2+2x+x^2-x=1\\
2x^2+x-1=0\\
x=\frac{1}{2}\)
Odpowiedź: \(x=0,5\)
Oraz drugie dlaczego teraz takie przedziały jak tamte niby były ok?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: wartość bezwzględna nierówność
\(x^2+2x\geq 0 \;\;\wedge\;\;x^2-x\geq 0\) - stąd przedziały
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re: wartość bezwzględna nierówność
To czemu wcześniej, w postach które zniknęły inne przedzialy były okej?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: wartość bezwzględna nierówność
Skoro zniknęły to chyba nie były ok, nie? Nie jestem nieomylna. Każdy ma prawo do błędu
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re: wartość bezwzględna nierówność
A czy ja coś mówię, pytam czemu zniknęły, nie można było odrazu napisać że zniknęły bo były złe.