wartość bezwzględna 2

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

wartość bezwzględna 2

Post autor: Pawm32 »

\(x^2+12-8x=|x^2+12-8x|\)
rozpisuje na dwa przypadki 1) \(x^2+12-8x \ge 0\), a kiedy 2) \( x^2+12-8x<0\)
dobrze?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: wartość bezwzględna 2

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 04 gru 2020, 12:10 \(x^2+12-8x=|x^2+12-8x|\)
rozpisuje na dwa przypadki 1) \(x^2+12-8x \ge 0\), a kiedy 2) \( x^2+12-8x<0\)
dobrze?
można tak rozpisać
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: wartość bezwzględna 2

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 04 gru 2020, 12:11
Pawm32 pisze: 04 gru 2020, 12:10 \(x^2+12-8x=|x^2+12-8x|\)
rozpisuje na dwa przypadki 1) \(x^2+12-8x \ge 0\), a kiedy 2) \( x^2+12-8x<0\)
dobrze?
można tak rozpisać
a jakoś inaczej się da jeszcze łatwiej/krócej?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: wartość bezwzględna 2

Post autor: eresh »

\(a=|a|\) jest spełnione przez każdą liczbę \(a\in[0,\infty)\)
\(|x^2+12-8x|=x^2-12+8x\) zachodzi dla każdej liczby spełniającej nierówność \(x^2+12-8x\geq 0\), czyli \(x\in (-\infty,2]\cup[6,\infty)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ