Równanie x^8-1=0

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
damian28102000
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
Podziękowania: 144 razy
Płeć:
Kontakt:

Równanie x^8-1=0

Post autor: damian28102000 »

\(x^8-1=0\)
Czyli rozwiązaniem jest \(x=\sqrt[8]{1}\)
Ale co dalej? Jakie są rozwiązania, nie biorąc pod uwagę liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Równanie x^8-1=0

Post autor: panb »

a jaka liczbę dodatnią trzeba podnieść do potęgi 8, aby wyszło 1?
Awatar użytkownika
damian28102000
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
Podziękowania: 144 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Równanie x^8-1=0

Post autor: damian28102000 »

panb pisze: 01 gru 2020, 16:16 a jaka liczbę dodatnią trzeba podnieść do potęgi 8, aby wyszło 1?
no niby 1 -1 pasują, ale jak to udowodnić
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Równanie x^8-1=0

Post autor: panb »

-1 nie pasuje, bo ma to być liczba dodatnia.
Jeśli zespolone nie wchodzą w rachubę, to nie trzeba specjalnie uzasadniać (bo \(1^8=1 \) powinno wystarczyć)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: Równanie x^8-1=0

Post autor: Galen »

\(x^8-1=0\\(x^4-1)(x^4+1)=0\\(x^2-1)(x^2+1)(x^4+1)=0\\(x-1)(x+1)(x^2+1)(x^4+1)=0\)
Iloczyn równy zero,gdy co najmniej jeden z czynników jest równy zero.
\(x-1=0\;\;\;\;\;\;lub\;\;\;\;\;\;x+1=0\\x=1\;\;\;\;\;\;\;\;lub;\;\;\;\;\;\;x=-1\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ