Równanie 2

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Równanie 2

Post autor: Pawm32 »

Mam równanie i doszedłem od czegoś tęgiego
\(|x^2-3x+8|=x^2-3x+8\)
t chyba nie da się wstawić, mogę tylko rozpisać kiedy \(x^2-3x+8 \ge 0\) a kiedy \(x^2-3x+8<0\), ale nie wiem czy to dobrze i czy tak w ogóle moge?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równanie 2

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 01 gru 2020, 10:22 Mam równanie i doszedłem od czegoś tęgiego
\(|x^2-3x+8|=x^2-3x+8\)
t chyba nie da się wstawić, mogę tylko rozpisać kiedy \(x^2-3x+8 \ge 0\) a kiedy \(x^2-3x+8<0\), ale nie wiem czy to dobrze i czy tak w ogóle moge?
zauważ, że \(x^2-3x+8>0\) dla każdego \(x\), czyli
\(|x^2-3x+8|=x^2-3x+8\\
x^2-3x+8=x^2-3x+8\\
x\in\mathbb{R}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: Równanie 2

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 01 gru 2020, 10:33
Pawm32 pisze: 01 gru 2020, 10:22 Mam równanie i doszedłem od czegoś tęgiego
\(|x^2-3x+8|=x^2-3x+8\)
t chyba nie da się wstawić, mogę tylko rozpisać kiedy \(x^2-3x+8 \ge 0\) a kiedy \(x^2-3x+8<0\), ale nie wiem czy to dobrze i czy tak w ogóle moge?
zauważ, że \(x^2-3x+8>0\) dla każdego \(x\), czyli
\(|x^2-3x+8|=x^2-3x+8\\
x^2-3x+8=x^2-3x+8\\
x\in\mathbb{R}\)
no wiem, wiem, czyli mam rozpisać( po prostu jedno nigdy nie zachodzi i liczę jeden przypadek)
ODPOWIEDZ