Równanie z parametrem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kamtila
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 21 wrz 2020, 14:44
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Równanie z parametrem

Post autor: kamtila »

Jak zapisać warunki do zadania: zbadaj dla jakich wartości parametru m jedno z rozwiązań równania kwadratowego jest równe zeru.
\(2x^2-x+3m-5=0\)?
dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony 23 lis 2020, 17:30 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "matematyka" w [tex] [/tex]; nie podpinaj się pod czyjeś wątki!
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: Równanie z parametrem

Post autor: Jerry »

Trzeba i wystarczy
\(3m-5=0\)

Pozdrawiam
kamtila
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 21 wrz 2020, 14:44
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: Równanie z parametrem

Post autor: kamtila »

a możesz mi tak ogólnie napisać jakie to muszą być warunki spełnione jeśli m będzie w innym miejscu? np takie równanie x^2+(m-1)x+m^2-4=0
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równanie z parametrem

Post autor: eresh »

kamtila pisze: 23 lis 2020, 17:37 a możesz mi tak ogólnie napisać jakie to muszą być warunki spełnione jeśli m będzie w innym miejscu? np takie równanie x^2+(m-1)x+m^2-4=0
\(m^2-4=0\)
ogólnie - wyraz wolny musi być równy 0
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
kamtila
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 21 wrz 2020, 14:44
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: Równanie z parametrem

Post autor: kamtila »

Tak właśnie myślałam że chodzi o równanie niezupełne ale nie byłam pewna, wielkie dzięki
ODPOWIEDZ