nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

nierówność

Post autor: Pawm32 »

Rozwiąż nierówność \( (5-x)(x+2) \ge 0\)
i ramiona będą w dół czyli \(a<0\)
jak wymnożę to będę miał takie a.
ale jak ma je zrobić w tej postaci?
chodzi o coś takiego czy nie? \((5-x)(x-(-2)) \ge 0\) ,
\(-(5-x)(-x-2) \ge 0\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3511
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1918 razy

Re: nierówność

Post autor: Jerry »

Raczej
\(-(x-5)(x-(-2)) \ge 0\)
zgodnie z
\(a(x-x_1)(x-x_2)\ge0\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ