Obliczanie wartości sinusa i cosinusa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cholipka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 30 wrz 2020, 09:46
Podziękowania: 10 razy

Obliczanie wartości sinusa i cosinusa

Post autor: cholipka »

Dzień dobry,
Wiadomo, że \(\alpha\) jest kątem ostrym i \(\sin \alpha + \cos \alpha = \)\(\frac{31}{25}\)
Oblicz wartość \(\sin\alpha\) i \(\cos\alpha\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Obliczanie wartości sinusa i cosinusa

Post autor: eresh »

cholipka pisze: 07 lis 2020, 09:12 Dzień dobry,
Wiadomo, że \(\alpha\) jest kątem ostrym i \(\sin \alpha + \cos \alpha = \)\(\frac{31}{25}\)
Oblicz wartość \sin i \cos
\(\sin\alpha+\cos\alpha=\frac{31}{25}\\
\cos\alpha=\frac{31}{25}-\sin\alpha\)


\(\sin^2\alpha+\cos^2\alpha=1\\
\sin^2\alpha+(\frac{31}{25}-\sin\alpha)^2=1\\
2\sin^2\alpha+\frac{961}{625}-\frac{62}{25}\sin\alpha=1\\
2\sin^2\alpha-\frac{62}{25}\sin\alpha+\frac{336}{625}=0\\
\sin\alpha =t, t\in(0,1)\\
2t^2-\frac{62}{25}t+\frac{336}{625}=0\\
t=\frac{24}{25}\;\;\vee\;\;t=\frac{7}{25}\)


\(\sin\alpha=\frac{24}{25}\;\;\wedge\;\;\cos\alpha=\frac{7}{25}\\
\vee\\
\sin\alpha=\frac{7}{25}\;\;\wedge\;\;\cos\alpha=\frac{24}{25}\\\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
cholipka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 30 wrz 2020, 09:46
Podziękowania: 10 razy

Re: Obliczanie wartości sinusa i cosinusa

Post autor: cholipka »

Dziękuję :)
ODPOWIEDZ