Witam, proszę o pomoc przy rozwiązaniu tego równania. Z góry bardzo dziękuję.
\( \frac{1}{ \sqrt{-3x} } = 3 + \sqrt{36}x \)
Rozwiąż równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 13 lut 2016, 09:39
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- Jerry
- Expert
- Posty: 3528
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Rozwiąż równanie
Niech
\(\sqrt{-3x}=t\wedge \begin{cases} x<0\\ t>0\end{cases} \)
wtedy
\(x=-{1\over3}\cdot t^2\)
i
\( \frac{1}{ t } = 3 + \sqrt{36}\cdot\left(-{1\over3}t^2\right)\quad |\cdot t \)
\(1=3t-2t^3\)
Rozpatrzmy
\(w(t)=2t^3-3t+1=(t-1)(2t^2+2t-1)=\\
\quad =2(t-1)\left(t-{-1-\sqrt3\over2}\right)\left(t-{-1+\sqrt3\over2}\right)\)
Jego dodatnie pierwiastki wyznaczają rozwiązania danego równania:
\(x=-{1\over3}\cdot 1^2=\cdots\vee x=-{1\over3}\cdot\left({\sqrt3-1\over2}\right)^2 =\cdots\)
Pozdrawiam
\(\sqrt{-3x}=t\wedge \begin{cases} x<0\\ t>0\end{cases} \)
wtedy
\(x=-{1\over3}\cdot t^2\)
i
\( \frac{1}{ t } = 3 + \sqrt{36}\cdot\left(-{1\over3}t^2\right)\quad |\cdot t \)
\(1=3t-2t^3\)
Rozpatrzmy
\(w(t)=2t^3-3t+1=(t-1)(2t^2+2t-1)=\\
\quad =2(t-1)\left(t-{-1-\sqrt3\over2}\right)\left(t-{-1+\sqrt3\over2}\right)\)
Jego dodatnie pierwiastki wyznaczają rozwiązania danego równania:
\(x=-{1\over3}\cdot 1^2=\cdots\vee x=-{1\over3}\cdot\left({\sqrt3-1\over2}\right)^2 =\cdots\)
Pozdrawiam