Równanie z wartością bezwzględną

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Równanie z wartością bezwzględną

Post autor: Pawm32 »

Wyznacz wszystkie wartości parametru a, \(a \in \rr \), dla których rozwiązaniem układu równań \(\begin{cases}2x-3y=3-|4k|\\-3x+5y=|3k-12|-5

\end{cases}\)
, jest para liczb o przeciwnych znakach
mam policzone współczynniki x i y, tylko teraz warunek że mają być one przeciwne. Moge być tak że \( x>0\) i \(y<0\) oraz że \(x<0\) i \(y>0\) i nie wiem co mam zrobić.
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: Równanie z wartością bezwzględną

Post autor: Pawm32 »

Pawm32 pisze: 21 paź 2020, 14:10 Wyznacz wszystkie wartości parametru a, \(a \in \rr \), dla których rozwiązaniem układu równań \(\begin{cases}2x-3y=3-|4k|\\-3x+5y=|3k-12|-5

\end{cases}\)
, jest para liczb o przeciwnych znakach
mam policzone współczynniki x i y, tylko teraz warunek że mają być one przeciwne. Moge być tak że \( x>0\) i \(y<0\) oraz że \(x<0\) i \(y>0\) i nie wiem co mam zrobić.
dobra chyba coś mam x nie może być mniejszy bo wartość bezwzględna nie moze być mniejsza. tylko jak mam wyjaśnić dlaczego biorę \( x>0\) i \(y<0 \) zamiast tego odwrotnego
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Równanie z wartością bezwzględną

Post autor: panb »

Warunek o przeciwnych znakach można zapisać tak: liczby a i b mają rożne znaki, gdy ab<0
Wychodzi nieładna, ale jednak nierówność.

Rozwiązanie:
\(k\in \left(- \frac{25}{6} ,- \frac{36}{11} \right) \cup \left( \frac{36}{29} , \frac{25}{18} \right) \)
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: Równanie z wartością bezwzględną

Post autor: Pawm32 »

panb pisze: 21 paź 2020, 15:15 Warunek o przeciwnych znakach można zapisać tak: liczby a i b mają rożne znaki, gdy ab<0
Wychodzi nieładna, ale jednak nierówność.

Rozwiązanie:
\(k\in \left(- \frac{25}{6} ,- \frac{36}{11} \right) \cup \left( \frac{36}{29} , \frac{25}{18} \right) \)
No ale jak ja napisałem że może być że x<0 i y>0 lub x>0 i y<0. Z tego mam że e pierwszym x należy do Pustego czyli z powodu tego że jest to koniunkcja to ta możliwość odpada i przechodzę do drugiej z której wychodzi mi nierówność
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: Równanie z wartością bezwzględną

Post autor: Pawm32 »

to może tak być czy nie?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równanie z wartością bezwzględną

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 22 paź 2020, 08:02 to może tak być czy nie?
może
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
podrozniczkaMatmy
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 22 paź 2020, 16:11
Płeć:

Re: Równanie z wartością bezwzględną

Post autor: podrozniczkaMatmy »

Też potwierdzam, że może :)
ODPOWIEDZ