Równanie z wartością bezwzględną

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Równanie z wartością bezwzględną

Post autor: Pawm32 »

\(|2p-1|+|p-5|=3p\)
i rozpisuje na trzy przedziały
\(I\), \(p \in (-\infty, \frac{1}{2}) \)
\(II\), \(p \in <\frac{1}{2}, 5)\)
\(III\), \(p \in <5, +\infty)\)
i wszystko jest ok tylko w 3 przedziele dla 5 to \(|p-5|\) bedzie równe po prostu \(p-5\), a dla reszty liczb z tego przedziału jest \(-p+5\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równanie z wartością bezwzględną

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 21 paź 2020, 12:36 \(|2p-1|+|p-5|=3p\)
i rozpisuje na trzy przedziały
\(I\), \(p \in (-\infty, \frac{1}{2}) \)
\(II\), \(p \in <\frac{1}{2}, 5)\)
\(III\), \(p \in <5, +\infty)\)
i wszystko jest ok tylko w 3 przedziele dla 5 to \(|p-5|\) bedzie równe po prostu \(p-5\), a dla reszty liczb z tego przedziału jest \(-p+5\)
jeśli \(p\in [5,\infty)\) to \(|p-5|=p-5\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ