Witam
Potrzebuje pomocy z tymi zadaniami.
Na lekcji miałem prostsze przykłady i nwm od czego zacząć, także jakieś wytłumaczenie było by bardzo miłe.
z góry dzięki za pomoc
[ciach]
wykresy i równania trygonometryczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 15 paź 2020, 16:20
- Płeć:
wykresy i równania trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 15 paź 2020, 18:47 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: takie "teksty" bardzo prosto zapisuje się w kodzie LaTeX
Powód: takie "teksty" bardzo prosto zapisuje się w kodzie LaTeX
- Jerry
- Expert
- Posty: 3465
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1901 razy
Re: wykresy i równania trygonometryczne
Jak się pisze wzory na forum znajdziesz tu: https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=568
Dla zachęty, że umiemy i możemy Ci pomóc:
2e) \(D=\rr\)
\(2\sin\left(x-{\pi\over6}\right)=\sqrt3\ \ |\colon 2\)
\(\sin\left(x-{\pi\over6}\right)={\sqrt3\over2}\wedge {\sqrt3\over2}=\sin{\pi\over3}\)
\((x-{\pi\over6}={\pi\over3}+k\cdot2\pi\vee x-{\pi\over6}=\pi-{\pi\over3}+k\cdot2\pi)\wedge k\in\zz\)
\((x={\pi\over2}+k\cdot2\pi\vee x={5\pi\over6}+k\cdot2\pi)\wedge k\in\zz\)
Pozdrawiam
Dla zachęty, że umiemy i możemy Ci pomóc:
2e) \(D=\rr\)
\(2\sin\left(x-{\pi\over6}\right)=\sqrt3\ \ |\colon 2\)
\(\sin\left(x-{\pi\over6}\right)={\sqrt3\over2}\wedge {\sqrt3\over2}=\sin{\pi\over3}\)
\((x-{\pi\over6}={\pi\over3}+k\cdot2\pi\vee x-{\pi\over6}=\pi-{\pi\over3}+k\cdot2\pi)\wedge k\in\zz\)
\((x={\pi\over2}+k\cdot2\pi\vee x={5\pi\over6}+k\cdot2\pi)\wedge k\in\zz\)
Pozdrawiam