Kolejne równanie trygonometryczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
- Podziękowania: 199 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Kolejne równanie trygonometryczne
\(1-\sin (2(x+ \frac{ \pi }{4} ) -\frac{ \pi }{2} )= \sqrt{2}\sin (x+\frac{ \pi }{4} ) \\
1+\cos 2(x+ \frac{ \pi }{4} ) = \sqrt{2}\sin (x+\frac{ \pi }{4} ) \\
\sin^2 (x+\frac{ \pi }{4} ) +\cos^2 (x+\frac{ \pi }{4} )+(\cos^2 (x+\frac{ \pi }{4} )-\sin^2 (x+\frac{ \pi }{4} ))= \sqrt{2}\sin (x+\frac{ \pi }{4} ) \\
1-\sin^2 (x+\frac{ \pi }{4} )= \frac{\sqrt{2}}{2}\sin (x+\frac{ \pi }{4} ) \\
\)Z równaniem kwadratowym sobie poradzisz.
PS
Dla mnie tu dużo łatwiej jest narysować lewą i prawą stronę pierwotnego równania, i wyniki odczytać z rysunku.
1+\cos 2(x+ \frac{ \pi }{4} ) = \sqrt{2}\sin (x+\frac{ \pi }{4} ) \\
\sin^2 (x+\frac{ \pi }{4} ) +\cos^2 (x+\frac{ \pi }{4} )+(\cos^2 (x+\frac{ \pi }{4} )-\sin^2 (x+\frac{ \pi }{4} ))= \sqrt{2}\sin (x+\frac{ \pi }{4} ) \\
1-\sin^2 (x+\frac{ \pi }{4} )= \frac{\sqrt{2}}{2}\sin (x+\frac{ \pi }{4} ) \\
\)Z równaniem kwadratowym sobie poradzisz.
PS
Dla mnie tu dużo łatwiej jest narysować lewą i prawą stronę pierwotnego równania, i wyniki odczytać z rysunku.
-
- Stały bywalec
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
- Podziękowania: 199 razy
- Płeć:
Re: Kolejne równanie trygonometryczne
Niezłe! dziękuję. Osobiście, podniosłem obie strony do kwadratu, ale potem musiałem przesiać przez sito pierwiastki równania, bo pojawiły się tzw. pierwiastki obce