Rozwiąż równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Rozwiąż równanie

Post autor: enta »

Rozwiąż równanie
\(\log_x {2} \log_{8x} {2}= \log_{4x} {4}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: eresh »

enta pisze: 05 paź 2020, 21:13 Rozwiąż równanie
\(\log_x {2} \log_{8x} {2}= \log_{4x} {4}\)
\(x>0\\
x\neq 1\\
8x\neq 1\So x\neq \frac{1}{8}\\
4x\neq 1\So x\neq \frac{1}{4}\\
D=(0,\infty)\setminus\{\frac{1}{4},\frac{1}{8},1\}\)


\(\log_x {2} \log_{8x} {2}= \log_{4x} {4}\\
\frac{1}{\log_2x}\cdot\frac{1}{\log_2(8x)}=\frac{1}{\log_2(4x)}\\
\frac{1}{\log_2x}\cdot\frac{1}{3+\log_2x}=\frac{1}{2+\log_2x}\\
\)

podstaw \(\log_2x=t\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ