równania z wartością bezwzględną

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

równania z wartością bezwzględną

Post autor: poetaopole »

Wiadomo, że jeżeli \(a>0\), to \(|f(x)|=a\), daje \(f(x)=a\) lub \(f(x)=-a\).
A teraz pytanie:
czy dla \(g(x)>0\), równanie \(|f(x)|=g(x)\), daje \(f(x)=g(x)\) lub \(f(x)=-g(x)\)?
I drugi problem:
Wiadomo, że \(|a|=|b|\) daje \(a=b\) lub \(a=-b\).
A teraz pytanie:
czy \(|f(x)|=|g(x)|\) daje \(f(x)=g(x)\) lub \(f(x)=-g(x)\)?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: równania z wartością bezwzględną

Post autor: Jerry »

Przyjmuję, że nie są to równania funkcyjne, ale uogólniona wersja klasycznych równań!
poetaopole pisze: 20 wrz 2020, 02:58 czy dla \(g(x)>0\), równanie \(|f(x)|=g(x)\), daje \(f(x)=g(x)\) lub \(f(x)=-g(x)\)?
Tak, ogólnie dla \(g(x)\ge0\) !
poetaopole pisze: 20 wrz 2020, 02:58 czy \(|f(x)|=|g(x)|\) daje \(f(x)=g(x)\) lub \(f(x)=-g(x)\)?
Tak!

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ