Równania logarytmiczno-trygonometryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Równania logarytmiczno-trygonometryczne

Post autor: Januszgolenia »

a) \(3(log_2{sinx})^2+log_2(1-cos2x)=2\)
b) \(log_{ \sqrt{2}sinx}(1+cosx)=2\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Równania logarytmiczno-trygonometryczne

Post autor: kerajs »

a)
\(3(\log_2{\sin x})^2+\log_2(1-\cos 2x)=2 \ \ \wedge \ \ \sin x>0 \\
3(\log_2{\sin x})^2+\log_2(2\sin^2x)=2\\
3(\log_2{\sin x})^2+1+2\log_2{\sin x}=2\\
3(\log_2{\sin x})^2+2\log_2{\sin x}-1=0\\
3(\log_2{\sin x}+1)(\log_2{\sin x}- \frac{1}{3}) =0 \\
\log_2{\sin x}=-1 \ \ \vee \ \ \log_2{\sin x}= \frac{1}{3} \\
\sin x= \frac{1}{2} \ \ \vee \ \ \sin x= \sqrt[3]{2} \\
\sin x= \frac{1}{2}\\
x= \frac{ \pi }{6}+k2 \pi \ \ \vee \ \ x= \frac{ \pi }{6}+k2 \pi
\)

b)
\(\log_{ \sqrt{2}\sin x}(1+\cos x)=2 \ \ \wedge \ \ \sin x >0 \ \ \wedge \ \ \sin x \neq \frac{ \sqrt{2} }{2} \\
\log_{ \sqrt{2}\sin x}(1+\cos x)=2\log_{ \sqrt{2}\sin x}(\sqrt{2}\sin x) \\
1+\cos x=(\sqrt{2}\sin x)^2 \\
1+\cos x=2-2\cos^2 x \\
2(\cos x+1)(\cos x- \frac{1}{2} )=0\\
(\cos x=-1 \ \ \vee \ \ \cos x= \frac{1}{2} ) \ \ \wedge \ \ \sin x >0 \ \ \wedge \ \ \sin x \neq \frac{ \sqrt{2} }{2} \\
x= \frac{ \pi }{3}+k2 \pi \)
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Równania logarytmiczno-trygonometryczne

Post autor: Januszgolenia »

A co z tym \(sinx= \sqrt[3]{2}\) . W odpowiedzi drugiej do a) powinno być \(sinx= \frac{5}{6} \pi +2k \pi \)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Równania logarytmiczno-trygonometryczne

Post autor: kerajs »

Ponieważ \( \sqrt[3]{2}>1\) więc równanie \(\sin x= \sqrt[3]{2}\) nie ma rozwiązania.

Co do odpowiedzi w a) to owszem, powinno tam być \(x= \frac{5\pi}{6} +k2 \pi \). Nawet przygotowałem miejsce na tę odpowiedź, lecz nie umiem wyjaśnić dlaczego brakuje mi tam piątki. Byłem przekonany że ją dopisywałem do kopiowanego fragmentu, ale jak widać tego nie zrobiłem. Sorki.

PS.
Pewnie będziesz równie zaskoczony widząc swój zapis:
Januszgolenia pisze: 16 sie 2020, 15:11 \(sinx= \frac{5}{6} \pi +2k \pi \)
ODPOWIEDZ