Wykres nierówności logarytmicznej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Wykres nierówności logarytmicznej

Post autor: Januszgolenia »

W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór tych punktów płaszczyzny, których współrzędne spełniają poniższe warunki:
a) \(log_2(x^2+y) \le 1\)
b) \(log_{ \frac{1}{2}}(y+1) \ge x+1\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Wykres nierówności logarytmicznej

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 15 sie 2020, 05:22 W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór tych punktów płaszczyzny, których współrzędne spełniają poniższe warunki:
a) \(log_2(x^2+y) \le 1\)
\(x^2+y>0\\
y>-x^2\)


\(\log_2(x^2+y)\leq 1\\
\log_2(x^2+y)\leq\log_22\\
x^2+y\leq 2\\
y\leq -x^2+2\)

screenshot.png
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Wykres nierówności logarytmicznej

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 15 sie 2020, 05:22 W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór tych punktów płaszczyzny, których współrzędne spełniają poniższe warunki:
b) \(log_{ \frac{1}{2}}(y+1) \ge x+1\)
\(y+1>0\\
y>-1\)


\(\log_{\frac{1}{2}}(y+1)\geq x+1\\
\log_{\frac{1}{2}}(y+1)\geq \log_{\frac{1}{2}}(\frac{1}{2})^{x+1}\\
y+1\leq (\frac{1}{2})^{x+1}\\
y\leq (\frac{1}{2})^{x+1}-1\)

screenshot.png
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ