Adblock jest włączony: Serwis forum.zadania.info jest utrzymywany z wpływów z reklam (których wcale nie ma tu zbyt dużo). Proszę rozważyć wyłączenie Adblocka na tej stronie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
tyk3
- Czasem tu bywam

- Posty: 101
- Rejestracja: 04 sty 2014, 20:12
- Podziękowania: 10 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
Post
autor: tyk3 » 09 sie 2020, 20:47
Dzień dobry,
Naszło mnie dość ciekawe pytanie. Załóżmy, że mamy równanie kwadratowe, gdzie delta jest większa od zera. Zapisujemy rozwiązanie ( wynikami są liczby 1 oraz 2 ). Czy zatem zapis:
\(x = 1 \vee x = 2\)
jest poprawny? Oczywiście tak uczą w szkole i na studiach jednak nie daje mi to spokoju, że oba wyniki naraz nie są poprawne ( x =1 i jednocześnie x=2 ). Oczywiście x nie może być naraz i 1 i 2, ale wydaje mi się, że bardziej poprawne byłoby użycie alternatywy wykluczającej w miejsce alternatywy.
W domyśle jest robione założenie, że x nie może być naraz dwoma liczbami i po prostu alternatywa jest w praktyce alternatywą wykluczającą ( w tych konkretnych zapisach rozwiązań, bo oczywiście w elektronice wszystko by nie działało, gdyby alternatywa była alternatywą wykluczającą

) ?
-
Jerry
- Stały bywalec

- Posty: 693
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 328 razy
Post
autor: Jerry » 10 sie 2020, 22:04
tyk3 pisze: ↑09 sie 2020, 20:47
Czy zatem zapis:
\(x = 1 \vee x = 2\)
jest poprawny?
Tak!
Wykorzystując alternatywę rozłączną oczywiście nie popełnisz błędu... byle byś pamiętał, że rozwiązaniem równania jest zarówno
\(1\), jak
i \(2\)
Pozdrawiam
-
korki_fizyka
- Expert

- Posty: 4966
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 23 razy
- Otrzymane podziękowania: 634 razy
- Płeć:
Post
autor: korki_fizyka » 11 sie 2020, 17:32
\( x_1\) , \(x_2\) - oba należą do zbioru rozwiązań r-nia kwadratowego i każde z nich oddzielnie spełnia to równanie.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto:
korki_fizyka@tlen.pl