Rozwiąż nierówność.
\((1-logx)^2+(1-logx)^3+(1-logx)^4+...... \le 3logx-1\)
Nierówność logarytmiczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Nierówność logarytmiczna
podstawmy
\(\log x =t \)
Wtedy nierówność wygląda nieco prościej:
\((1-t)^2+(1-t)^3+(1-t)^4+...... \le 3t-1\)
Teraz ją rozwiążmy:
\(D: |1-t|<1\)
czyli \(D=(0,2)\)
\( \frac{(1-t)^2}{1-(1-t)} \le 3t-1 \)
\( \frac{(1-t)^2}{t} - 3t+1 \le 0\)
\( \frac{(1-t)^2-3t^2+t}{t} \le 0\)
\( \frac{1-2t+t^2-3t^2+t}{t} \le 0\)
\( \frac{1-t-2t^2}{t} \le 0\)
\( \frac{2t^2+t-1}{t} \ge 0\)
\( (2t^2+t-1)t \ge 0\)
\(2(t- \frac{1}{2} )(t+1)t \ge 0\)
\(t \ge \frac{1}{2} \vee t \in \left\langle-1,0 \right\rangle \)
co po przecięciu z dziedziną daje: \(t \in < \frac{1}{2},2) \)
czyli \(\log x \in \left\langle \frac{1}{2},2 \right)\)
czyli \(x \in \left\langle \sqrt{10},100 \right) \)
\(\log x =t \)
Wtedy nierówność wygląda nieco prościej:
\((1-t)^2+(1-t)^3+(1-t)^4+...... \le 3t-1\)
Teraz ją rozwiążmy:
\(D: |1-t|<1\)
czyli \(D=(0,2)\)
\( \frac{(1-t)^2}{1-(1-t)} \le 3t-1 \)
\( \frac{(1-t)^2}{t} - 3t+1 \le 0\)
\( \frac{(1-t)^2-3t^2+t}{t} \le 0\)
\( \frac{1-2t+t^2-3t^2+t}{t} \le 0\)
\( \frac{1-t-2t^2}{t} \le 0\)
\( \frac{2t^2+t-1}{t} \ge 0\)
\( (2t^2+t-1)t \ge 0\)
\(2(t- \frac{1}{2} )(t+1)t \ge 0\)
\(t \ge \frac{1}{2} \vee t \in \left\langle-1,0 \right\rangle \)
co po przecięciu z dziedziną daje: \(t \in < \frac{1}{2},2) \)
czyli \(\log x \in \left\langle \frac{1}{2},2 \right)\)
czyli \(x \in \left\langle \sqrt{10},100 \right) \)
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Re: Nierówność logarytmiczna
Ale \( \frac{(1-t)^2-3t^2+t}{t} \le 0 to \frac{1-t-2t^2}{t} \le 0 a nie \frac{1-t+2t^2}{t} \le 0\)