\(log_{ \sqrt{6}}({x^2-5x+6)<2}\)
Mnie wychodzi \(x \in (0.2) \cup (2.3) \cup (3,5)\) a w odpowiedzi jest \(x \in (0,2) \cup (3,5)\) kto ma rację.
Nierówność logarytmiczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Nierówność logarytmiczna
Skoro dziedziną nierówności jest \(x \in \rr \bez \left\langle 2,3\right\rangle \) a rozwiązaniem \(x \in \left( 0,5\right) \), to częścią wspólną powyższych jest \(x \in (0,2) \cup (3,5)\)