Witam
Jest takie zadanie, gdzie mam wyciągnąć x. Nie wiem czy dobrze robię.
2x + 3y +2= 8
2x +3y+2=8 /-2
2x+3y+2-2=8-2
2x+3y=6 /-3y
2x+3y-3y=6-3y
2x=6-1y /:2
2x:2= (6-1y):2 ?
x=3- 1/2y ?
Równanie. Jak to dzielimy?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Równanie. Jak to dzielimy?
masz błąd
\(2x+3y-3y=6-3y\\
2x=6-3y\\
x=(6-3y):2\\
x=3-1,5y\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę