Udowodnić nierówność...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
coder89
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 04 lis 2008, 15:26

Udowodnić nierówność...

Post autor: coder89 »

Witam.
Bardzo proszę o pomoc w udowodnieniu prawdziwości nierówności:
dla każdego \(a > 0\)

\(a^x + \frac {1}{a^x} \geq 2\)
Z góry dziękuję za pomoc... Pozdrawiam.
czachur
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 137
Rejestracja: 21 mar 2008, 16:31
Lokalizacja: Ruszcza/Sandomierz

Post autor: czachur »

\(a^x=t\) , \(t>0\)
\(t+\frac{1}{t}\geq 2\)
\(\frac{t^2+1}{t}\geq 2\)
\(t>0\) więc mnożymy na krzyż, otrzymując:
\(t^2+1\geq 2t\)
\(t^2-2t+1\geq 0\)
\((t-1)^2\geq 0\)

Ostatnia nierówność jest w sposób oczywisty prawdziwa dla każdego \(t=a^x\) , czyli nierówność wyjściowa jest spełniona, c.n.d
coder89
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 04 lis 2008, 15:26

Post autor: coder89 »

hmmm no tak faktycznie :D po sylwestrze ciężko mi sie myśli... :PP dzięki ;)
ODPOWIEDZ