równanie z parametrem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 245
- Rejestracja: 21 maja 2014, 19:56
- Podziękowania: 71 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
równanie z parametrem
Wyznacz wartości parametru p dla którego \(x^5 − px−1 = 0\) ma dwa pierwiastki r oraz s które są pierwiastkami równania \(x^2−ax+b= 0\) dla pewnych liczb całkowitych a,b.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: równanie z parametrem
\(1^\circ\)Skoro równanie \(x^2−ax+b= 0\) dwa pierwiastki \(r\) oraz \(s\), to
\( \begin{cases} r+s=a\\rs=b\end{cases} \wedge r-s\ne0\)
\(2^\circ\ \begin{cases}r^5 − pr−1 = 0\\s^5 − ps−1 = 0 \end{cases}\So {r^5-1\over r}=p={s^5-1\over s}\wedge rs\ne0\)
\(r^4-{1\over r}=s^4-{1\over s}\\
(r^2+s^2)(r+s)(r-s)={s-r\over rs}\quad |\colon (r-s)\ |\cdot rs\\
[(r+s)^2-2rs](r+s)rs=-1\)
Wobec \(1^\circ\)
\((a^2-2b)\cdot a\cdot b=-1\)
Ponieważ \(a,b\in\zz\), to \( \begin{cases} a=1\\b=1\end{cases} \) i równanie \(x^2−x+1= 0\) nie ma rozwiązań rzeczywistych.
Odpowiedź: \(p\in\emptyset\)
Pozdrawiam
PS. Ja się gdzieś walnąłem w rachunkach czy treść nieoryginalna/walnięta/zlosliwa
\( \begin{cases} r+s=a\\rs=b\end{cases} \wedge r-s\ne0\)
\(2^\circ\ \begin{cases}r^5 − pr−1 = 0\\s^5 − ps−1 = 0 \end{cases}\So {r^5-1\over r}=p={s^5-1\over s}\wedge rs\ne0\)
\(r^4-{1\over r}=s^4-{1\over s}\\
(r^2+s^2)(r+s)(r-s)={s-r\over rs}\quad |\colon (r-s)\ |\cdot rs\\
[(r+s)^2-2rs](r+s)rs=-1\)
Wobec \(1^\circ\)
\((a^2-2b)\cdot a\cdot b=-1\)
Ponieważ \(a,b\in\zz\), to \( \begin{cases} a=1\\b=1\end{cases} \) i równanie \(x^2−x+1= 0\) nie ma rozwiązań rzeczywistych.
Odpowiedź: \(p\in\emptyset\)
Pozdrawiam
PS. Ja się gdzieś walnąłem w rachunkach czy treść nieoryginalna/walnięta/zlosliwa