Równanie logarytmiczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Równanie logarytmiczne

Post autor: Januszgolenia »

\( \log _5[3+ \log _4( \log _2{x}+10)]=1\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równanie logarytmiczne

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 31 maja 2020, 17:43 \( \log _5[3+ \log _4( \log _2{x}+10)]=1\)
\(3+\log_4(\log_2x+10)=5\\
\log_4(\log_2x+10)=2\\
\log_2x+10=16\\
\log_2x=6\\
x=2^6=64\)


spr.
\(\log_5(3+\log_4(\log_264+10))=\log_5(3+\log_416)=\log_55=1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Równanie logarytmiczne

Post autor: panb »

\( \log _5[3+ \log _4( \log _2{x}+10)]=1 \So 3+ \log _4( \log _2{x}+10)=5 \So \log _4( \log _2{x}+10)=2 \\
\log _2{x}+10=4^2 \So \log _2{x}=6 \So x=2^6=64\)
ODPOWIEDZ