zadanie granica ciągu - pomocy!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
camilllla1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 29 maja 2020, 10:32
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

zadanie granica ciągu - pomocy!

Post autor: camilllla1 »

\(\Lim_{n\to\infty}\frac{4+8+12+⋯+4n}{4n+2}\) oblicz granicę ciągu
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: zadanie granica ciągu - pomocy!

Post autor: eresh »

camilllla1 pisze: 29 maja 2020, 11:31 \(\Lim_{n\to\infty}\frac{4+8+12+⋯+4n}{4n+2}\) oblicz granicę ciągu


\(\Lim_{n\to\infty}\frac{4(1+2+3+...+n)}{4n+2}=\Lim_{n\to\infty}\frac{4\cdot\frac{1+n}{2}\cdot n}{4n+2}=\\=\Lim_{n\to\infty}\frac{2n+2n^2}{4n+2}=\Lim_{n\to\infty}\frac{\frac{2}{n}+2}{\frac{4}{n}+\frac{2}{n^2}}=[\frac{2}{0}]=\infty\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
camilllla1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 29 maja 2020, 10:32
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: zadanie granica ciągu - pomocy!

Post autor: camilllla1 »

DZIĘKUJĘ! <3
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: zadanie granica ciągu - pomocy!

Post autor: Jerry »

eresh pisze: 29 maja 2020, 11:43 \(\cdots =\Lim_{n\to\infty}\frac{2n+2n^2}{4n+2}=\Lim_{n\to\infty}\frac{\frac{2}{n}+2}{\frac{4}{n}+\frac{2}{n^2}}=[\frac{2}{0}]=\infty\)
Wg mnie lepiej wygląda
\(\Lim_{n\to\infty}\frac{2n+2n^2}{4n+2}=\Lim_{n\to\infty}{n^2\over n}\cdot \frac{{2\over n}+2}{4+{2\over n}}=\infty\cdot{0+2\over4+0}=+\infty\)
bo symbol \(\left[\frac{2}{0}\right]\) wymaga wyjaśnienia \(\left[\frac{2}{0^\color{red}{+}}\right]=\color{red}{+}\infty\) albo \(\left[\frac{2}{0^\color{red}{-}}\right]=\color{red}{-}\infty\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ