Stosowanie wzoru redukcyjnego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Stosowanie wzoru redukcyjnego
W rozwiązaniu równania trygonometrycznego znajduje się następujący krok: \[\cos(x) = \sin( \frac{π}{2}-x )\] Na jakiej podstawie mogę skorzystać ze wzoru redukcyjnego, jeżeli z treści zadania nie wynika czy x jest kątem ostrym?
Ostatnio zmieniony 27 maja 2020, 14:20 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; \sin , \cos
Powód: poprawa wiadomości; \sin , \cos