Rozwiąż nierówność:
\(\sqrt{x+3} > 9-x\)
nierówność
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: nierówność
1) jeżeli prawa strona jest ujemna ( czyli jeżeli x>9 ) to nie równość jest spełniona
2) jeżeli prawa strona jest nieujemna ( czyli jeżeli x<=9 ) to mozna podnieść do kwadratu i wtedy \(3+x>81-18x+x^2\)
czyli \(x^2-19x+78<0 \iff x \in (6,13)\)
ostatecznie: \(x \in (6, \infty )\)
albo po prostu graficznie
2) jeżeli prawa strona jest nieujemna ( czyli jeżeli x<=9 ) to mozna podnieść do kwadratu i wtedy \(3+x>81-18x+x^2\)
czyli \(x^2-19x+78<0 \iff x \in (6,13)\)
ostatecznie: \(x \in (6, \infty )\)
albo po prostu graficznie
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: nierówność
Dobra już nie ważne, wszystko się zgadza, dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony 23 maja 2020, 19:42 przez Amtematiksonn, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: nierówność
swoją drogą skąd wiadomo, że jak prawa strona jest ujemna to nierówność jest spełniona?
Edited: W sumie po podstawieniu jakiejś liczby większej od 9 wychodzi że jest spełnione,
Edited: W sumie po podstawieniu jakiejś liczby większej od 9 wychodzi że jest spełnione,
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- Jerry
- Expert
- Posty: 3511
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1918 razy
Re: nierówność
Albo, unikając problemu ujemności stron, dla \(x\in[-3;+\infty)=D\)
Niech \(\sqrt{x+3}=t\ge0\)
wtedy \(x=t^2-3\)
i nierówność jest równoważna
\(t<9-(t^2-3)\)
\(t^2+t-12>0\)
\((t<-4\vee t>3)\wedge t\ge 0\)
\( \sqrt{x+3}>3\)
\({x+3}>9\)
\(x>6\wedge x\in D\)
\(x\in(6;+\infty)\)
Pozdrawiam
Niech \(\sqrt{x+3}=t\ge0\)
wtedy \(x=t^2-3\)
i nierówność jest równoważna
\(t<9-(t^2-3)\)
\(t^2+t-12>0\)
\((t<-4\vee t>3)\wedge t\ge 0\)
\( \sqrt{x+3}>3\)
\({x+3}>9\)
\(x>6\wedge x\in D\)
\(x\in(6;+\infty)\)
Pozdrawiam