równanie z parametrem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lnk123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 15 kwie 2020, 12:52
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

równanie z parametrem

Post autor: lnk123 »

Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie
\(x^2-(1+\log_8m^3)x+6=0\) ma dwa różne rozwiązania, których odległość jest równa 1.

Domyślam się, że chodzi o \(|x_1+x_2|=1\), a na początku wyłączenie potęgi z logarytmu przed logarytm i podstawienie zmiennej pomocniczej, ale wychodzą dość dziwne liczby
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2020, 13:38 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: równanie z parametrem

Post autor: Jerry »

lnk123 pisze: 15 kwie 2020, 13:21 Domyślam się, że chodzi o |\(x_1\)+\(x_2\)|=1,
Raczej \(|x_1 -x_2|=1\)
Czyli \(\frac{\sqrt\Delta}{|a|}=1\) o ile \(\Delta>0\)
Podstaw pomocniczo \(\log_8 m^3=p\) dla \(m>0\)
i rozstrzygnij układ warunków najpierw dla pomocniczego parametru...

Pozdrawiam
PS. Taguj całe formy matematyczne!
lnk123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 15 kwie 2020, 12:52
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: równanie z parametrem

Post autor: lnk123 »

Dziękuję bardzo za pomoc, również pozdrawiam. Na przyszłość będę pamiętać!
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: równanie z parametrem

Post autor: panb »

Podziękowanie można też wyrazić klikając kciuka w górę.
ODPOWIEDZ