nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
horen
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 15 kwie 2020, 10:35
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

nierówność

Post autor: horen »

Rozwiąż nierówność \(x(x-2)<3x\).

Wykaż,że dla każdego a>0 prawdziwa jest nierówność \(\frac{a^2+2}{a}>\frac{a+4}{2}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: nierówność

Post autor: eresh »

horen pisze: 15 kwie 2020, 12:12 Rozwiąż nierówność \(x(x-2)<3x\).

\(x(x-2)<3x\\
x^2-2x-3x<0\\
x^2-5x<0\\
x(x-5)<0\\
x=0\\
x=5\\
x\in (0,5)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: nierówność

Post autor: eresh »

horen pisze: 15 kwie 2020, 12:12 Wykaż,że dla każdego a>0 prawdziwa jest nierówność \(\frac{a^2+2}{a}>\frac{a+4}{2}\)
to nieprawda, dla a=2 ta nierówność nie jest prawdziwa
może miało być tak: \(\frac{a^2+2}{a}\geq\frac{a+4}{2}\)
\(a>0\\
\frac{a^2+2}{a}\geq\frac{a+4}{2}\\
\frac{2a^2+4}{a}\geq a+4\\
2a^2+4\geq a^2+4a\\
a^2-4a+4\geq 0\\
(a-2)^2\geq 0\)

nierówność jest spełniona dla każdego \(a>0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
horen
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 15 kwie 2020, 10:35
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Re: nierówność

Post autor: horen »

eresh pisze: 15 kwie 2020, 12:23
horen pisze: 15 kwie 2020, 12:12 Wykaż,że dla każdego a>0 prawdziwa jest nierówność \(\frac{a^2+2}{a}>\frac{a+4}{2}\)
to nieprawda, dla a=2 ta nierówność nie jest prawdziwa
może miało być tak: \(\frac{a^2+2}{a}\geq\frac{a+4}{2}\)
\(a>0\\
\frac{a^2+2}{a}\geq\frac{a+4}{2}\\
\frac{2a^2+4}{a}\geq a+4\\
2a^2+4\geq a^2+4a\\
a^2-4a+4\geq 0\\
(a-2)^2\geq 0\)

nierówność jest spełniona dla każdego \(a>0\)
i tak miało być jak pani napisała
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: nierówność

Post autor: eresh »

horen pisze: 15 kwie 2020, 12:27
eresh pisze: 15 kwie 2020, 12:23
horen pisze: 15 kwie 2020, 12:12 Wykaż,że dla każdego a>0 prawdziwa jest nierówność a^2+2/a >/ a+4/2
to nieprawda, dla a=2 ta nierówność nie jest prawdziwa
może miało być tak: \(\frac{a^2+2}{a}\geq\frac{a+4}{2}\)
\(a>0\\
\frac{a^2+2}{a}\geq\frac{a+4}{2}\\
\frac{2a^2+4}{a}\geq a+4\\
2a^2+4\geq a^2+4a\\
a^2-4a+4\geq 0\\
(a-2)^2\geq 0\)

nierówność jest spełniona dla każdego a>0
i tak miało być jak pani napisała
to tak jak napisałam dla a=2 nierówność nie jest prawdziwa:
\(\frac{2^2+2}{2}>\frac{2+4}{2}\\
3>3\)

nieprawda
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ