Liczby p i q są pierwiastkami równania \(x^2 − 40x + 8 = 0\) . Wykaż, że wartość wyrażenia \( \sqrt[3]{p} + \sqrt[3]{q} \) jest liczbą naturalną.
wzory vieta:
\(
p+q=40 \)
\(
p*q=8
\)
oznaczylam jako \( x = \sqrt[3]{p} + \sqrt[3]{q} \)
podniosłam do 3 potegi
wyszlo mi \( x^3 = p +3*\sqrt[3]{p*q^2} + 3*\sqrt[3]{p^2*q} +q \)
dalej wylaczam przed nawias i wstawiam gdzie to mozliwe wzory:
\( x^3 = 40 + 3\sqrt[3]{8} *(\sqrt[3]{p} + \sqrt[3]{q} )\)
otrzymuje w nawiasie znow ten x i nie wiem co dalej, czekam na jakies wskazówki
nietypowe rownanie kwadratowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 11
- Rejestracja: 15 wrz 2019, 11:23
- Podziękowania: 7 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: nietypowe rownanie kwadratowe
(Masz konflikt oznaczeń)
\(X^3=6X+40\)
Znajdź pierwiastek wymierny tego równania.
Ciut inaczej:
\((a+b)(a^2-ab+b^2)=a^3+b^3\\
(a+b)((a+b)^2-3ab)=a^3+b^3\)
Sumę pierwiastków oznaczę jakoś inaczej (a nie x) np: k, a wtedy
\(k(k^2-3 \sqrt[3]{8} )=40\\
k^3-6k-40=0\\
(k-4)(k^2+4k+10)=0\\
k=4\)
Zupełnie inaczej:
\(p=20-14 \sqrt{2} =(2- \sqrt{2} )^3\\
q=20+14 \sqrt{2} =(2+ \sqrt{2} )^3\\
\sqrt[3]{p} + \sqrt[3]{q}=(2- \sqrt{2} )+(2+ \sqrt{2} )=4 \)
\(X^3=6X+40\)
Znajdź pierwiastek wymierny tego równania.
Ciut inaczej:
\((a+b)(a^2-ab+b^2)=a^3+b^3\\
(a+b)((a+b)^2-3ab)=a^3+b^3\)
Sumę pierwiastków oznaczę jakoś inaczej (a nie x) np: k, a wtedy
\(k(k^2-3 \sqrt[3]{8} )=40\\
k^3-6k-40=0\\
(k-4)(k^2+4k+10)=0\\
k=4\)
Zupełnie inaczej:
\(p=20-14 \sqrt{2} =(2- \sqrt{2} )^3\\
q=20+14 \sqrt{2} =(2+ \sqrt{2} )^3\\
\sqrt[3]{p} + \sqrt[3]{q}=(2- \sqrt{2} )+(2+ \sqrt{2} )=4 \)