Rozwiąż równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Aguś56
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 47
Rejestracja: 13 cze 2019, 18:40
Podziękowania: 17 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Rozwiąż równanie

Post autor: Aguś56 »

Rozwiąż równanie \(\frac{1}{2} \log (x^2-16)-1= \log 3- \frac{1}{2}(x^2-16) \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: eresh »

Aguś56 pisze: 05 kwie 2020, 16:16 Rozwiąż równanie \(\frac{1}{2} \log (x^2-16)-1= \log 3- \frac{1}{2}(x^2-16) \)
\(x^2-16>0\\
x\in (-\infty, -4)\cup (4,\infty)\)


\(\frac{1}{2} \log (x^2-16)-1= \log 3- \frac{1}{2}(x^2-16) \\
\log(x^2-16)=\log 3+1\\
\log(x^2-16)=\log 3+\log 10\\
\log (x^2-16)=\log 30\\
x^2-16=30\\
x^2=46\\
x=-\sqrt{46}\;\;\;\vee\;\;\;x=\sqrt{46}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: kerajs »

eresh pisze: 05 kwie 2020, 16:20 \(\frac{1}{2} \log (x^2-16)-1= \log 3- \frac{1}{2}(x^2-16) \\
\log(x^2-16)=\log 3+1\\
\)
Cóż za nieortodoksyjne przekształcenie.
Powinno być raczej:
\(t= x^2-16\\
\log t = -t+2+\log 9 \)

co ma jedno rozwiązanie numeryczne.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: eresh »

kerajs pisze: 05 kwie 2020, 16:28
eresh pisze: 05 kwie 2020, 16:20 \(\frac{1}{2} \log (x^2-16)-1= \log 3- \frac{1}{2}(x^2-16) \\
\log(x^2-16)=\log 3+1\\
\)
Cóż za nieortodoksyjne przekształcenie.
Powinno być raczej:
\(t= x^2-16\\
\log t = -t+2+\log 9 \)

co ma jedno rozwiązanie numeryczne.
kurde, ja tam widziałam po prawej widziałam logarytm :D
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Aguś56
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 47
Rejestracja: 13 cze 2019, 18:40
Podziękowania: 17 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: Aguś56 »

dzięki ale jak t teraz wyliczyć?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: kerajs »

Wpierw sprawdź, czy poprawnie przepisałaś to równanie.

Bisekcją, metodą siecznych, stycznych lub jeszcze inaczej.
Aguś56
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 47
Rejestracja: 13 cze 2019, 18:40
Podziękowania: 17 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: Aguś56 »

tak, jest poprawnie
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: kerajs »

Oficjalnie sugeruję:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_r% ... zia%C5%82u dla przedziału (1,3), a nieoficjalnie wpisanie równania w Wolframa i przepisanie wyniku.
ODPOWIEDZ