Re: nierówność dla liczb dodatnich

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Re: nierówność dla liczb dodatnich

Post autor: poetaopole »

Wykaż, że dla dodatnich \(a\) i \(b\) jeżeli \(a+b<ab\), to \(a+b>4\).
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2020, 16:02 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: nierówność dla liczb dodatnich

Post autor: radagast »

\(a+b<ab \So b>1+ \frac{b}{a} \)
\(a+b<ab \So a>1+ \frac{a}{b} \)
po dodaniu stronami :
\(a+b>2+ \frac{b}{a}+ \frac{a}{b} \ge 2+2=4\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: nierówność dla liczb dodatnich

Post autor: kerajs »

\(a+b<( \sqrt{ab} )^2 \le ( \frac{a+b}{2} )^2\\
(a+b)< \frac{(a+b)^2}{4} \ \ | \cdot \frac{4}{a+b} \\
4<a+b\)
ODPOWIEDZ