Równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Tarkoczinko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 20 mar 2020, 15:50
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Równanie

Post autor: Tarkoczinko »

Liczba rozwiązań równania \(2\cos^4x – 2\sin^4x = 1\) w przedziale 〈0, 2π〉 jest równa:
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równanie

Post autor: eresh »

Tarkoczinko pisze: 02 kwie 2020, 14:07 Liczba rozwiązań równania 2cos^4x – 2sin^4x = 1 w przedziale 〈0, 2π〉 jest równa:
\(2(\cos^4x-\sin^4x)=1\\
2(\cos^2x-\sin^2x)(\cos^2x+\sin^2x)=1\\
2\cos^22x=1\\
\cos^22x=\frac{1}{2}\\
\cos 2x=\frac{\sqrt{2}}{2}\;\;\; \vee \;\;\;\cos 2x=-\frac{\sqrt{2}}{2}\)

dalej sobie poradzisz?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Tarkoczinko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 20 mar 2020, 15:50
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Re: Równanie

Post autor: Tarkoczinko »

Tak dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Równanie

Post autor: Jerry »

eresh pisze: 02 kwie 2020, 14:16 \(
2\cos^22x=1\\
\cos^22x=\frac{1}{2}\\
\cdots\)
albo:
\(2\cos^22x=\cos^22x+\sin^22x\)
\(\cos^22x-\sin^22x=0\)
\(\cos4x=0\)
\(4x=\frac{\pi}{2}+k\cdot2\pi\wedge k\in\zz\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ