rozwiąż równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
misialinio
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 22 mar 2020, 21:42
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

rozwiąż równanie

Post autor: misialinio »

Rozwiąż równanie: \((x – 4)(2x + 1)–(4 – x)^2=0\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: rozwiąż równanie

Post autor: eresh »

misialinio pisze: 01 kwie 2020, 12:37 Rozwiąż równanie: \((x – 4)(2x + 1)–(4 – x)^2=0\)
\((x – 4)(2x + 1)–(4 – x)^2=0\\
2x^2+x-8x-4-16+8x-x^2=0\\
x^2+x-20=0\\
\Delta = 1-4\cdot (-20)=9^2\\
x_1=\frac{-1-9}{2}=-5\\
x_2=\frac{-1+9}{2}=4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ