Nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maluszeczekdh
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 21 mar 2020, 16:57
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Nierówność

Post autor: maluszeczekdh »

3x^2 - 6x >(bądź równe) (x-2)(x-8)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: Nierówność

Post autor: Galen »

\(3x^2-6x\ge(x-2)(x-8)\\3x^2-6x\ge x^2-10x+16\\2x^2+4x-16\ge 0\\x^2+2x-8\ge 0\\\Delta=36=6^2\\x\in(-\infty;-4>\cup<2;+\infty)\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ