(x+3)^2(4-x^2)(2x-7)^4(x^3+8)=0
5x+10/x+2=5
Pierwszego kompletnie nie umiem, a w drugim wychodzi mi 0=0?
Równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 21
- Rejestracja: 21 mar 2020, 16:57
- Podziękowania: 3 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Równanie
Iloczyn jest równy zero,gdy co najmniej jeden czynnik jest zerem.
\(x+3=0\;\;lub\;\;4-x^2=0\;\;\;\;lub\;\;\;2x-7=0\;\;\;\;lub\;\;\;x^3+8=0\)
\(x_1=-3\\x_2=2\\x_3=-2\\x_4=3,5\\x_5=-\sqrt[3]{8}\)
\(\frac{5x+10}{x+2}=5\\\frac{5(x+2)}{x+2}=5\;\;\;\;x\neq -2\\5=5\)
Zbiór rozwiązań to \( \rr \bez \left\{ -2\right\}\)
\(x+3=0\;\;lub\;\;4-x^2=0\;\;\;\;lub\;\;\;2x-7=0\;\;\;\;lub\;\;\;x^3+8=0\)
\(x_1=-3\\x_2=2\\x_3=-2\\x_4=3,5\\x_5=-\sqrt[3]{8}\)
\(\frac{5x+10}{x+2}=5\\\frac{5(x+2)}{x+2}=5\;\;\;\;x\neq -2\\5=5\)
Zbiór rozwiązań to \( \rr \bez \left\{ -2\right\}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.