wyznacz k z równania \(\frac{a}{k+p} - \frac{d}{a-k} =0\). zapisz odpowiednie założenia i przedstaw wynik w najprostszej postaci.
odpowiedź jest k=a-d ale mi nie wychodzi
wyznacz k z równania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: wyznacz k z równania
\(\frac{a}{k+p} - \frac{d}{a-k} =0\\
k\neq -p, k\neq a\\
\frac{a}{k+p}=\frac{d}{a-k}\\
a^2-ak=dk+pd\\
a^2-pd=dk+ak\\
a^2-pd=k(d+a)\\
\frac{a^2-pd}{d+a}=k\\
d\neq -a
\)
odpowiedź jest błędna, sprawdź, czy dobrze przepisałaś przykład
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- Jerry
- Expert
- Posty: 3508
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1918 razy
Re: wyznacz k z równania
\(\frac{a}{k+p} = \frac{d}{a-k} \)
dla \(k+p\ne0\wedge a-k\ne 0\)
\(kd+pd=a^2-ak\)
\(kd+ak=a^2-pd\)
\(k(d+a)=a^2-pd\)
\(k=\frac{a^2-pd}{a+d}\wedge a+d\ne 0\)
gdyby
\(k=\frac{a^2-\color{red}{d}d}{a+d}\wedge a+d\ne 0\), czyli \(p=d\)
to
\(k=\frac{(a-d)(a+d)}{a+d}=a-d\)
Pozdrawiam
dla \(k+p\ne0\wedge a-k\ne 0\)
\(kd+pd=a^2-ak\)
\(kd+ak=a^2-pd\)
\(k(d+a)=a^2-pd\)
\(k=\frac{a^2-pd}{a+d}\wedge a+d\ne 0\)
gdyby
\(k=\frac{a^2-\color{red}{d}d}{a+d}\wedge a+d\ne 0\), czyli \(p=d\)
to
\(k=\frac{(a-d)(a+d)}{a+d}=a-d\)
Pozdrawiam