Nierówności-trygonometria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
backtoamsterdam002
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 24 mar 2020, 22:15
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Nierówności-trygonometria

Post autor: backtoamsterdam002 »

Uzasadnij,że oba twierdzenia są prawdziwe.
|tanx + ctgx| ≥ 2

|sin6x| + |sin4x| ≤2

Proszę o pomoc.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: Nierówności-trygonometria

Post autor: Galen »

\(|tgx+ctgx|\ge2\\|\frac{sinx}{cosx}+\frac{cosx}{sinx}|=|\frac{sin^2x+cos^2x}{sinx cosx}|=|\frac{1}{0,5\cdot2sinx cosx}|=|\frac{2}{sin(2x)}|\ge2\)
Mianownik ma wartości od (-1) do +1,więc cały ułamek jest 2 lub więcej.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: Nierówności-trygonometria

Post autor: Galen »

\(|sin6x|\in<0;1>\\
|sin4x|\in<0;1>\)

Suma tych dwóch wartości należy do <0;2>
To należało wykazać.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ