Układ równań

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maluszeczekdh
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 21 mar 2020, 16:57
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Układ równań

Post autor: maluszeczekdh »

Różnica dwóch liczb jest równa 10, zaś suma kwadratów tych liczb wynosi 80. Oblicz iloczyn tych liczb.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Układ równań

Post autor: eresh »

\(x^2+y^2=80\\
x-y=10\\
(x-y)^2=10^2\\
x^2-2xy+y^2=100\\
x^2+y^2-2xy=100\\
80-2xy=100\\
-2xy=20\\
xy=-10\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ