Zbiory

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agaaw1
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 04 mar 2020, 20:42
Podziękowania: 10 razy

Zbiory

Post autor: agaaw1 »

\(A={x \in R:(1-0.5x)^2>3-(2-0,5x)(0,5x+2}\)
\(B=x \in R:-3x \le 12\)
\(C= \left\langle 0;6\right\rangle\)
A \cup B
A \cap B'
(A \cup C)\B
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zbiory

Post autor: eresh »

agaaw1 pisze: 14 mar 2020, 19:23 \(A={x \in R:(1-0.5x)^2>3-(2-0,5x)(0,5x+2}\)
\(B=x \in R:-3x \le 12\)
\(C= \left\langle 0;6\right\rangle\)
A \cup B
A \cap B'
(A \cup C)\B
\((1-0,5x)^2>3-(2-0,5x)(0,5x+2)\\
1-x+0,25x^2>3-(4-0,25x^2)\\
1-x+0,25x^2>3-4+0,25x^2\\
-x>-2\\
x<2\\
A=(-\infty, 2)
\)


\(-3x\leq 12\\
x\geq -4\\
B=[-4,\infty)\)


\(A\cup B=\mathbb{R}\\
A\cap B'=(-\infty, -4)\\
(A\cup C)\setminus B=(-\infty, 6]\setminus B=(-\infty. -4)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ