Nierówność z wartością bezwzględną

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agaaw1
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 04 mar 2020, 20:42
Podziękowania: 10 razy

Nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: agaaw1 »

\(|x+1|= \sqrt{(3-2 \sqrt{3} )^2} + (\sqrt{(2 \sqrt{3}-2)^2})\) napisałam jak umiałam, ale dla jasności ... Po prawej stronie jest wartość bezwzględna a po lewej do kwadratu podniesione są całe wyrażenia pod pierwiastkiem :)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: korki_fizyka »

Obawiam się, że nikt nie pojmuje tego co tu napisałaś :(
https://zadania.info/fil/latex.pdf
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: eresh »

agaaw1 pisze: 13 mar 2020, 18:53 \(Ix+1I= \sqrt{3-2 \sqrt{3} } ^2+ \sqrt{2 \sqrt{3}-2}^2\) napisałam jak umiałam, ale dla jasności ... Po prawej stronie jest wartość bezwzględna a po lewej do kwadratu podniesione są całe wyrażenia pod pierwiastkiem :)
\(|x+1|= \sqrt{(3-2 \sqrt{3} )^2}+ \sqrt{(2 \sqrt{3}-2)^2}\\
|x+1|=|3-2\sqrt{3}|+|2\sqrt{3}-2|\\
|x+1|=2\sqrt{3}-3+2\sqrt{3}-2\\
|x+1|=4\sqrt{3}-5\\
x+1=4\sqrt{3}-5\;\; \vee x+1=-4\sqrt{3}+5\\
x=4\sqrt{3}-6\;\;\vee\;\;x=-4\sqrt{3}+4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
agaaw1
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 04 mar 2020, 20:42
Podziękowania: 10 razy

Re: Nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: agaaw1 »

Dziękuję 😊a gdyby było tak ?
\(Ix+1I\ge \sqrt{3-2 \sqrt{3} }^2 - \sqrt{2 \sqrt{3}-2} ^2\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: korki_fizyka »

Naucz się w końcu zapisywać poprawnie w końcu jesteś tu już trochę i warto by było zapoznać się z regulaminem.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: eresh »

agaaw1 pisze: 13 mar 2020, 20:05 Dziękuję 😊a gdyby było tak ?
\(Ix+1I\ge \sqrt{3-2 \sqrt{3} }^2 - \sqrt{2 \sqrt{3}-2} ^2\)
a tak nie może być, bo \(3-2\sqrt{3}<0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: Nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: Jerry »

agaaw1 pisze: 13 mar 2020, 20:05 a gdyby było tak ?
\(|x+1|\ge \sqrt{3-2 \sqrt{3} }^2 - \sqrt{2 \sqrt{3}-2} ^2\)
\(3-2\sqrt3\approx -0,464<0\Rightarrow \sqrt{3-2 \sqrt{3} } \text{ nie istnieje w }\rr\)

Pozdrawiam
PS. Istnieje różnica między I i |
ODPOWIEDZ