równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agaaw1
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 04 mar 2020, 20:42
Podziękowania: 10 razy

równanie

Post autor: agaaw1 »

3- \sqrt{5} podzielić na 4+ \sqrt{5}
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: równanie

Post autor: Galen »

\(\frac{3-\sqrt{5}}{4+\sqrt{5}}\cdot \frac{4-\sqrt{5}}{4-\sqrt{5}}=\frac{12-3\sqrt{5}-4\sqrt{5}+5}{16-5}=\frac{17-7\sqrt{5}}{11}=\frac{17}{11}-\frac{7}{11}\sqrt{5}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ