Nierówność wykładnicza

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Nierówność wykładnicza

Post autor: Januszgolenia »

\(2^{3x-2} \ge 5^{x- \frac{2}{3}}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Nierówność wykładnicza

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 08 mar 2020, 08:09 \(2^{3x-2} \ge 5^{x- \frac{2}{3}}\)
\(2^{3(x-\frac{2}{3})}\geq 5^{x-\frac{2}{3}}\\
(\frac{8}{5})^{x-\frac{2}{3}}\geq 1\\
(\frac{8}{5})^{x-\frac{2}{3}}\geq (\frac{8}{5})^0
x-\frac{2}{3}\geq 0\\
x>\geq \frac{2}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ