Nierówność wykładnicza
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Nierówność wykładnicza
\(6^x-9 \cdot 2^x-8 \cdot 3^x+72>0\)
\(2^x(3^x-9 )-8 (3^x-9)>0\)
\((3^x-9 )(2^x-8 )>0\)
\((3^x>9 \wedge 2^x>8 ) \vee (3^x<9 \wedge 2^x<8 ) \)
\(x>3 \vee x<2\)
\(x \in (- \infty ,2) \cup (3, \infty )\)
\(2^x(3^x-9 )-8 (3^x-9)>0\)
\((3^x-9 )(2^x-8 )>0\)
\((3^x>9 \wedge 2^x>8 ) \vee (3^x<9 \wedge 2^x<8 ) \)
\(x>3 \vee x<2\)
\(x \in (- \infty ,2) \cup (3, \infty )\)