Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie \(x^2-(m-1)x+1=0\) spełnia warunek
\( \frac{1}{x^2}+ \frac{1}{x^2} \ge 2m^2-m-21 \)
Wartości parametru m
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Wartości parametru m
Pewnie miało być
\( \frac{1}{x_1^2}+ \frac{1}{x_2^2} \ge 2m^2-m-21 \)
a wtedy:
\(
\frac{(x_1+x_2)^2-2x_1x_2}{(x_1x_2)^2} \ge 2m^2-m-21 \)
Zastosuj teraz wzory Vieta, a dostaniesz wynik.
Jeśli Twoje pierwiastki mają być rzeczywiste, to drugim warunkiem jest nieujemność wyróżnika trójmianu z pierwotnego równania.
\( \frac{1}{x_1^2}+ \frac{1}{x_2^2} \ge 2m^2-m-21 \)
a wtedy:
\(
\frac{(x_1+x_2)^2-2x_1x_2}{(x_1x_2)^2} \ge 2m^2-m-21 \)
Zastosuj teraz wzory Vieta, a dostaniesz wynik.
Jeśli Twoje pierwiastki mają być rzeczywiste, to drugim warunkiem jest nieujemność wyróżnika trójmianu z pierwotnego równania.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Wartości parametru m
Pewnie miało być \(\frac{1}{x_1^2}+\frac{1}{x_2^2}\)
Wtedy masz układ warunków
\( \begin{cases}\Delta\ge 0\\\frac{x_1^2+x_2^2}{(x_1 x_2)^2}\ge 2m^2-(m-1)-21 \end{cases}\)
\(\Delta=(1-m)^2-4=m^2-2m-3=(m+1)(m-3)\\\Delta\ge 0\;\;dla\;\;m\in (-\infty;-1>\cup <3;+\infty)\)
W liczniku zmienisz zapis na taki w którym można zastosować wzory Viete'a
\(x_1^2+x_2^2+2x_1x_2-2x_1x_2=(x_1+x_2)^2-2x_1x_2\)
\(x_1+x_2=\frac{-b}{a}=m-1\\x_1x_2=\frac{c}{a}=1\\\frac{(x_1+x_2)^2-2x_1x_2}{(x_1x_2)^2}=\frac{(m-1)^2-2}{1}=m^2-2m-1\)
Pozostaje rozwiązanie nierówności i ustalenie części wspólnej zbioru dla nieujemnej delty i zbioru jaki teraz uzyskasz.
\(m^2-2m-1\ge 2m^2-m+1-21\\-m^2-m+19\ge 0\)
Wtedy masz układ warunków
\( \begin{cases}\Delta\ge 0\\\frac{x_1^2+x_2^2}{(x_1 x_2)^2}\ge 2m^2-(m-1)-21 \end{cases}\)
\(\Delta=(1-m)^2-4=m^2-2m-3=(m+1)(m-3)\\\Delta\ge 0\;\;dla\;\;m\in (-\infty;-1>\cup <3;+\infty)\)
W liczniku zmienisz zapis na taki w którym można zastosować wzory Viete'a
\(x_1^2+x_2^2+2x_1x_2-2x_1x_2=(x_1+x_2)^2-2x_1x_2\)
\(x_1+x_2=\frac{-b}{a}=m-1\\x_1x_2=\frac{c}{a}=1\\\frac{(x_1+x_2)^2-2x_1x_2}{(x_1x_2)^2}=\frac{(m-1)^2-2}{1}=m^2-2m-1\)
Pozostaje rozwiązanie nierówności i ustalenie części wspólnej zbioru dla nieujemnej delty i zbioru jaki teraz uzyskasz.
\(m^2-2m-1\ge 2m^2-m+1-21\\-m^2-m+19\ge 0\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Re: Wartości parametru m
Mogłabym prosić o szczegółowe rozpisanie tego zadania, ponieważ jest ono potrzebne dla osoby, która nie jest go sama w stanie rozwiązać, a chodzi o to, żeby z zapisu je zrozumiała?
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Wartości parametru m
A zapis matematyczny nie jest dostatecznie zrozumiały? Przecież po to stosuje się +,-,. itd. żeby nie pisać plus, minus, większe..
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl