Nierówność wykładnicza

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Nierówność wykładnicza

Post autor: Januszgolenia »

\(3^{2x+2}-2 \cdot 3^{x+2}-27<0\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: Nierówność wykładnicza

Post autor: Galen »

\(3^{2x}\cdot 3^2-2\cdot 3^x\cdot 3^2-27<0\;/:9\\3^{2x}-2\cdot3^x-3<0\\3^x=t\;\;\;i\;\;\;t>0\;\;\;\;jest\;nierówność\;\;\;t^2-2t-3<0\\(t+1)(t-3)<0\\t>-1\;\;\;i\;\;\;t<3\\3^x>-1\;\;\;\;i\;\;\;\;3^x<3\\x\in(-\infty;1)\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ