\(4^ {\frac{x+2}{x-1}} \le 2^8\)
W odpowiedzi jest\( (- \infty ,1) \cup <7,+ \infty )\) a mnie wychodzi inaczej.
Nierówność wykładnicza
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Nierówność wykładnicza
\(2^8=2^{2\cdot 4}=(2^2)^4=4^4\\4^{\frac{x+2}{x-1}}\le 4^4\\\frac{x+2}{x-1}\le 4\\\frac{x+2}{x-1}-4\le 0\;\;\;\;\;i\;\;\;x\neq 1\)
\(\frac{x+2}{x-1}-\frac{4(x-1)}{x-1}\le 0\\\frac{-3x+6}{x-1}\le 0\;/:(-3)\\\frac{x-2}{x-1}\ge 0\;\;\;\;i\;\;\;x\neq 1\\(x-2)(x-1)\ge 0\\x\in(-\infty;1)\cup <2;+\infty)\)
\(\frac{x+2}{x-1}-\frac{4(x-1)}{x-1}\le 0\\\frac{-3x+6}{x-1}\le 0\;/:(-3)\\\frac{x-2}{x-1}\ge 0\;\;\;\;i\;\;\;x\neq 1\\(x-2)(x-1)\ge 0\\x\in(-\infty;1)\cup <2;+\infty)\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.